søndag 30. november 2014

paleolivboka: frisk, funksjonabel og flott med skikkelig mat!


I dag anbefaler Sara, som skriver bloggen Paleoliv, sin egen bok som julegave
Det er jeg så hjertens enig i at jeg bare må rope det høyt og få det ned på papiret. 
(Noe jeg egentlig har tenkt på litt for lenge).

Boka som så fint heter
"PALEO - SUNNERE, STERKERE OG SLANKERE MED EN NATURLIG LIVSSTIL"
kom ut tidlig i høst, og jeg gir den mine varmeste anbefalinger. Boka er akkurat så flott som den lover, og akkurat så fin som den ser ut. Dessuten er den underholdende, og fryktelig lettlest.
Boka tar for seg et tema som berører oss alle: helsa di, og mat og myter omkranset dette.

Spiser du mat? Da er denne boka faktisk noe for deg.


Sara Lossius Steinaldermann Podcast


I paleoboka får du bli med på en liten rundtur i kostholdsjungelen. En minireise som ikke handler om å lære seg nok en fantastisk superdiett som skal gjøre deg fit og heit på en-to-tre, men som handler om å forstå hvorfor mye av den moderne maten, mat som ikke er mat, men som ligner på noe som kan kalles mat og som kommer i en pose og inneholder 27 ingredienser, er med på å bidra til ting vi ikke ønsker at det skal bidra til. For eksempel en kropp som ikke fungerer sånn som vi ønsker. Fordi vi putter ting som ikke har noe å gjøre inn i denne kroppen.
Og hvorfor vi får massevis av superråd som ikke egentlig fungerer så bra. Selv om vi tror at det fungerer bra fordi noen har fortalt oss at det garantert gjør det. Bare vi prøver en gang til.


Jeg har fulgt Sara og bloggen hennes i flere år helt siden fra før jeg selv la om kostholdet. Jeg har hoppa fra brødrikt, skikkelig standard "glutenfritt" og sukkerrikt kosthold, og over til brødfritt, sukkerfattig og mer naturlig kosthold - det jeg liker å kalle "skikkelig" mat. Med stor gevinst på kjøpet. Inntil jeg forstod hvor naturfjernt det kostholdet jeg hadde var, og at dette bidro til at jeg følte meg direkte syk og svekket, sleit jeg med en stor dæsj diffuse plager. (Titt og ofte gnåler jeg om dette, rett og slett fordi dette er så viktig, og fordi jeg vet at det finnes fryktelig mange der ute i samme båt).


"Naturlig mat gjør at du blir mett. Det får hormonene dine i balanse. Det gir stabilt blodsukker. Det gir deg en sterk og slank kropp. Det gir deg god nok helse til at du kan leve livet fullt ut. Dette hører man lite om både fra media og myndigheter. For hvordan endte vi egentlig her?"Jeg tenker ikke utdype stort mer, men gjentar gjerne meg selv ved å si at jeg anbefaler denne boka på det varmeste, og fyller rett og slett på med noen flere av sitatene fra boken. Så kan de få tale for seg.

"Vi tror at bare vi er tynne, er helsen vår god, uavhengig av hvordan vi er kommet dit. Mange av oss er blitt redde for mat. Noen er redde for kjøtt, for det gir hjerte- og karsykdommer. Noen er redde for frukt, for fruktsukker gjør deg fet. Noen er redde for fett, for det legger seg rett på kroppen og blir der. Det skal ikke være slik."

-

"Fremdeles er det en "sannhet" at en kalori er en kalori, uavhengig av om kalorien kommer fra et fiskestykke eller en kaffe latte. Diverse vektklubber på nett, treningskjeder, bloggere, myndigheter og eksperter forteller deg at du er overvektig fordi du mangler selvkontroll, er lat og spiser for mye. Men er fireåringer og barn i skolealder late og overspisende? Er alle overvektige voksne late? Spiser nesten èn av tre nordmenn så mye og beveger seg så lite?
Jeg tror ikke det. Jeg tror ikke folk flest er late. Jeg tror at altfor mange av oss spiser feil mat, og at fedmen og livsstilssykdommene er et resultat av det. Vi trenger å spise mer av maten som gjør oss friskere og slankere, og mindre av maten som gjør oss sykere og fetere."

-

"Det er to hovedgrunner til at man bør unngå så mye moderne mat som mulig. 
Begge punktene vil bli utdypet i boken:
-moderne mat gjør deg overfôret og underernært. Mye av maten du spiser, inneholder for mye energi, og samtidig for lite næringsstoffer. Det betyr at du kan være lubben, men likevel ha for få vitaminer og mineraler i kroppen.
-moderne mat er betennelsesfremmende, noe som igjen kan skape sykdommer."

-

"Når ulike kostholdseksperter i media, enten det er på tv, i nettmøter eller aviser, sier at for å bli tynnere må man spise mindre eller trene mer, har jeg lyst til å spørre tilbake: Blir man mer fertil av å redusere antall kalorier? Får man finere hud? Blir man kvitt søvnproblemer? Får man mer energi? Blir man i bedre humør? Blir man kvitt den oppblåste magen og forstoppelsen som veksler med diarè? Gjør det immunforsvaret bedre? Svaret på alle disse spørsmålene er nei."
Julegave til noen du ikke aner hva du skal gi? Eller kanskje en førjulsgave til deg selv? Løp og kjøp da vel! 
Ikke trenger du løpe heller forresten, du kan faktisk bare gå i butikken, eller fortsette å sitte på rumpa og klikke boka rett hjem HER.
Om du vil kan du også høre Sara selv berette litt om boka i denne podcasten HER. Anbefales!1 kommentar:

  1. Sara er så flott! Og jeg er så glad for at det begynner å fokuseres på at en kalori nødvendigvis ikke rr en kalori uansett kilde, at kalorirestriksjon ikke er en bra plan, og at ikke mye trening + lite mat er en god slankekur.

    SvarSlett