mandag 19. mai 2014

spicy fiskesuppe med rekekraft og kokosmelk


Neste gang du nyter ferske reker, så sørg gjerne for at skallet og hodene ikke havner i bosskassa.
Utnytt råvarene og kok heller en deilig næringsrik kraft! Skalldyrskraft av reker er enkelt å lage og en perfekt base til for eksempel ei skikkelig smakfull fiskesuppe. Det både smaker godt - og gjør godt.
I denne versjonen finner du masse sprudlende og krydra smak og innslag av både kokosmelk, koriander og karri. 


Supper som denne kan godt lages på slump - man tager hva man haver og så blir det i alle tilfeller noe godt utav det. Uansett, her er hva jeg sånn ca. putta oppi denne:

Spicy fiskesuppe med rekekraft
et par store klatter godt smør
et par finhakkede hvitløksfedd
1 ss finraspa fersk ingefær

3 økologiske gulrøtter i terninger
1 økologisk paprika i terninger
1 ts paprikapulver
2 ts koriander
1,5 ts karri
1 ts kummin

saft fra 1/2 sitron, økologisk

en liten kartong kokosmelk

ca. 6-7 dl rekekraft (se fremgangsmåte under)


fisk; jeg brukte sei. torsk er også godt, eller massevis av rekerSurr hvitløk i masse godt smør, tilsett enda en klatt smør og hiv i alt krydderet, gulrøttene og paprikaen. Surr i noen minutter. Tilsett saft fra sitron, kokosmelk, kraft og finraspa ingefær. La småputre videre en stund og tilsett etterhvert fiskebiter. Jeg brukte enkelt og greit en frossen seiblokk som jeg delte i passe store biter. La suppa småsyde til fisken er klar og gulrøttene er passe myke. 


Helt enkel rekekraft uten noe fiksfakseri kan du lage slik:
Finn frem ei gryte og smelt en raus mengde smør på lav varme. Tilsett litt finhakka løk og surr til det blir mykt og blankt. Tilsett litt hakka hvitløk og evt. en liten dæsj tomatpurè (kan droppes) som får surre et par minutter videre. Du kan også tilsette grønnsaker og krydderurter om du ønsker. Ha i rekeskallene, gjerne en god skvis sitron og dekk dem såvidt med vann. Kok opp, og fjern skummet på toppen. La småputre videre på lav varme i en halv times tid før du siler av - og voila, du har nå en enkel kraft og suppebase som du kan bruke til å for eksemepel lage den gode fiskesuppa over med. Ordentlig næringsrik og helsebringende kraft -  som ikke akkurat kan sies å være beslekta med de butikkjøpte buljongterningene. Skal krafta brukes innen et par dager setter du den i kjøleskapet - om ikke helles den over på glass og plasseres i frysen. 

2 kommentarer:

  1. Mmmm, lager en fiskegryte inspirert av denne nå! Lukter himmelsk godt :-) Håper du har det bra!

    SvarSlett
  2. Jeg stusser litt på at du merker denne som vegetar. Bare fordi noen vegetarianere (som folk kaller seg av mangel på et norsk ord for pescetarian) spiser fisk, gjør ikke det fiskeretter til vegetarkost.

    That said, jeg digger bloggen din! Burgerbrødene dine er månedlig kost hos oss, akkompagnert av bønne- og quinoaburgere :)

    SvarSlett