tirsdag 8. januar 2013

chana masala: krydret indisk gryte med kikerter


Chana masala er en utrolig lettlaget, hærlig krydret og supergod indisk rett -en rett jeg har snappet opp fra Veganmisjonen. Servert med ris eller blomkålris blir dette helt topp.


Hvor krydret du vil ha maten bestemmer du selv ved å justere krydderinnholdet, og da spesielt chilimengden. Min ble nokså hot, så er du sensitiv for denslags husk å knipe litt igjen på mengden. 


Chana masala (i norsk versjon)
originalen finner du her
ca. 3 porsjoner
1,5 kartong hakkede tomater
1/2 glass tomatpurè
1 boks kikerter
1 løk, evt. 3 små sjalottløk, finhakket
3 fedd hvitløk, finhakket
2- 2 1/2 ss garam masala (kjøpes hos innvandrersjappene)
1 ts gurkemeie
1/4 ts - 1 ts chilipulver
en god dæsj smør
salt etter smak

Skyll av kikertene (om du bruker fra boks) og sett dem klare. Finhakk løk og hvitløk, og la det frese i en god mengde olje på litt over middels varme til det er blankt og mykt. Tilsett garam masala, gurkemeie og ønsket mengde chilipulver. Jeg synes 1 ts er hot og godt, men her må du bare være sparsom om du vil ha det mildere. Du må gjerne tilsette en liten dæsj spisskummen også. La krydderblandingen surre med løken i et par minutter -tilsett gjerne litt mere olje hvis det ser tørt ut. 
Hell i de hakkede tomatene sammen med kikertene. La gryten putre i en 15 minutters tid, gjerne opptil en halvtime om du har tid.



Chana masala (the norwegian way)
adapted from Vegamisjonen
1,5 can chopped tomatoes
1/2 glass tomato paste
1 can chickpeas (about 250 g)
1 onion or 3 small shallots, finely chopped
3 garlic cloves, minced
2- 2 1/2 tbsp garam masala spice mix
1 tsp turmeric
1/4 - 1 tsp chili powder
a few tbsp butter
salt to taste

Rinse the chickpeas (if you're using canned that is) and set aside. Finely chop the onion and garlic, use a good amount of oil and sautee for a few minutes over medium heat until soft. Add the garam masala spice mix, turmeric and desired amount of chili powder. I used 1 teaspoon which is quite hot and spicy, if you want it milder use less. Feel free to add a littlebit of cumin too. Let the mixture simmer together with the onions for a few minutes, add some more oil if it looks dry.
Pour in the chopped tomatoes along with chickpeas. Let the pot simmer for about 15-30 minutes, depending on your time.
Serve warm with rice and deilicious gluten-free naan bread. Yums.



2 kommentarer:

  1. Mm! Dette ser kjempegodt ut! En ypperlig unnskyldning til å spise naan også! Ofte når jeg bruker hakkede tomater på boks så kan de være litt i syrligste laget, så da må en ts eller to med brunsukker til! Takk for middagsforslaget, Ane - det går på menyen!

    SvarSlett
    Svar
    1. Takk for tipset Tora! Pleier alltid å inkludere litt sukker/honning når jeg lager tomatsaus ellers, så hvorfor ikke -det må jo bare gjøre seg godt her også ;)
      Håper gryta faller i smak, ha en toppers kveld!

      Slett