lørdag 14. juli 2012

hjemmelaget mørk sjokoladeis med hvite sjokoladebiter

Man kan aldri lage for mye hjemmelaget is! Her er en nydelig, intens og nesten konfektaktig mørk sjokoladeiskrem med biter av hvit sjokolade.

You can never make too much home made ice cream! This one is a delicious, intense and rich dark chocolate ice cream with white chocolate swirl.


Mørk sjokoladeiskrem med biter av hvit sjokolade
3 dl fløte
3 dl h-melk (evt. fløte)
180 g råsukker eller kokossukker (evt. annen søtning)
6 eggeplommer
3 ts vaniljepulver eller 1 vaniljestang
75 g kakao av god kvalitet, gjerne råkakao
70 g hvit sjokolade (du kan selvsagt svitsje den med mørk)

Dark chocolate ice cream with white chocolate swirl
300 ml whipping cream
300 ml high fat milk (or more cream)
180 g cane sugar or coconut sugar
6 egg yolks
1 vanilla bean or dash of vanilla powder
75 g good quality cocoa powder, preferably raw
70 g white chocolate (or dark, if preferred)



Del vaniljestangen i to og skrap ut frøene. Bruker du vaniljepulver eller noe annet i steden for, tilsetter du det når du pisker eggene. Ha melken og fløten, frøene fra vaniljestangen inkludert vaniljestangen og ca. halvparten av sukkeret i en gryte og varm det godt opp. Det skal ikke koke. Sett til side.

I en bolle pisker du eggeplommene og det resterende sukkeret (pluss vaniljepulver om nå du ikke bruker vaniljestang) i noen minutter til det blir luftig og lyst. 

If using vanilla beans, split the bean in half and scrape out the seeds. If using vanilla powder, mix it together with the eggs. Pour the milk, cream, seeds from the vanilla bean including the vanilla bean and approx. half of the sugar in a saucepan and heat gently on medium heat until it becomes hot. Do not boil. Set aside.
In a bowl beat the egg yolks and remaining sugar for a few minutes (and add some vanilla powder if not using vanilla bean) until fluffy and light. 



Hell ca. en tredjedel av den varme melkeblandingen over i eggedosisen og rør godt med en håndvisp. Fortsett med en del til, og rør inn. Tilsett den tredje og resterende delen av melken og rør. Når alt er blandet sammen heller du det tilbake i gryta. Fjern vaniljestangen.
Nå skal blandingen settes på lav varme, den skal ikke koke, men holdes på rundt 70 grader (det tryggeste er absolutt å bruke et termometer om du har det) og røres i jevnt og trutt til den tykner littegranne. Start heller på for lav varme og øk veldig svakt. Om blandingen blir for varm slik at den koker, ender du bare opp med eggeklumper i blandingen og dermed et skrinlagt isprosjekt, noe som ville være ytterst kjedelig. Pass derfor godt på. 

Pour about. one-third of the hot milk mixture into egg mixture and stir well with a hand whisk. Continue with the second batch, whisk in. Add the third and remaining part of the milk and stir well. Once everything is mixed together pour it back into the pan. Remove the vanilla bean.
Now put the saucepan back, on low heat, be careful to not overheat it, but keep stirring slowly and do not boil. The mixture should hold about 70 degrees C/ 158 F (the safest way to go is by using a thermometer if you have) and continue to stir until the mixture thickens a littlebit. If you don't have a thermometer, start on low heat and slowly increase the temperature (but not much) over time. If the mixture becomes too hot and ends up boiling there is no way back, and you'll just end up with some egg-lumpy mixture and no ice cream, which probably would be extremely boring. So be careful.


Når blandingen har tyknet litt, plasser du en sil/sikt over en bolle, og heller isrøren over slik at eventuelle "rester" blir liggende igjen i sila. Rør inn kakaoen med en visp til du har en jevn og fin blanding. Sikt gjerne kakaoen over så den ikke klumper seg.
Hvis du har iskmaskin: la blandingen avkjøles og hell det så over i ismaskinen. Har du ikke ismaskin setter du bare den avkjølte isblandingen i fryseren, og rører godt i isen ca. hver halvtime frem til den er så godt som innfrosset. Dess oftere du rører, dess mere kremete, myk og god konsistens får du. Når isen har fått fin konsistens og ser ferdig ut, smelter du hvit sjokolade eller annen type sjokkis og "ringler" det i tynne striper over isen. Ta litt av gangen, og rør det inn. Sjokoladen vil brytes inn i små biter når du rører i blandinga.

Denne oppskriften gir en sjokoladeis som er intens på smak, men ikke altfor søt. Sammen med den litt søtere hvite sjokoladen blir det en perfekt kombinasjon. Om du skulle velge å erstatte den hvite sjokoladen med noe annet, sørg for å velge noe som er litt søtt og godt, slik at det kommer i riktig kontrast til isen. For eksempel karamell-sjokolade eller noe i samme duren. Jeg er ikke verdens største entusiast når det kommer til hvit sjokolade, men i denne sammenhengen synes jeg det fungerer helt perfekt. Dobbel sjokoladeglede, fløyelsmyk, kremete og hærlig is.

Once the mixture has thickened a little bit, remove the pan from the heat. Place a strainer/sieve over a bowl, and pour the mixture over the strainer and into the bowl. Remove the sieve/strainer and stir in the cocoa with a whisk until you have a smooth mixture. 
Leave the mixture to cool completely. Then pour the mixture into your ice cream-maker if you have one, and follow the directions. If not, place the ice cream mix in the freezer, stirring occasionally every half hour until it starts to harden and look ice-creamy. The more often you stir the more creamy, soft and better ice-cream you'll get. When the ice cream looks like it's done and you're happy with the consistency, melt the white chocolate and "swirl" it over the ice, a couple of tablespoons at a time, and stir it in. The chocolate will break into pieces as you stir.

This recipe gives you a chocolate ice cream that has an intense flavor, but which is not overly sweet. Together with the slightly sweeter white chocolate this makes a perfect combination. 
If you choose to replace the white chocolate with something else, make sure to choose something that is sweet and good, such as caramel chocolate or anything else. I'm not the biggest fan when it comes to white chocolate, but in this context, I think it works perfectly. 
Double chocolate pleasure, velvety, smooth and delicious ice cream.



Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar