tirsdag 19. juni 2012

hjemmelaget blåbær-is


Ordentlig hjemmelaget is er alltid å foretrekke, og går kjøpe-isen en meget høy gang. 
Her har du en super og passe sommerlig blåbærvariant.

Nothing beats some really good old-fashioned homemade ice cream, and it is way better than the store-bought ones. A super delicious summery treat, blueberry-style.


Hjemmelaget blåbær-is
5 eggeplommer
120 g råsukker evt. kokosblomstsukker
3 dl kremfløte
3 dl h-melk (evt. mer kremfløte)
140 g blåbær
frø fra 1-2 vaniljestenger (kan sløyfes, eller erstattes med en dæsj vaniljepulver eller vaniljeekstrakt)

Blueberry ice cream
5 egg yolks
120 g palm sugar or raw cane sugar
300 ml whipping cream
300 ml high fat milk (or more cream)
140 g blueberries
seeds from 1-2 vanilla beans (can be omitted, or replaced with a couple tbsp of vanilla powder or vanilla extract)

1. Kjør blåbærene glatt med stavmikser eller hurtigmikser. Sett til side. 
2. Del vaniljestangen i to og skrap ut frøene. Ha melken, fløten, frøene fra vaniljestangen inkludert vaniljestangen og ca. halvparten av sukkeret i en gryte, og varm det godt opp. Det skal ikke koke. Sett til side.
3. I en bolle pisker du eggeplommene og det resterende kokossukkeret/råsukkeret i noen minutter til det blir luftig og lyst. 
4. Hell ca. en tredjedel av den varme melkeblandingen over i eggedosisen og rør godt med en håndvisp. Fortsett med en del til, og rør inn. Tilsett den tredje og resterende delen av melken og rør. Når alt er blandet sammen heller du det tilbake i gryta. Fjern vaniljestengene.
5. Nå skal blandingen settes på lav varme, den skal ikke koke, men holdes på rundt 70 grader (det tryggeste er absolutt å bruke et termometer om du har) og røres i jevnt og trutt til blandingen tykner littegranne. Start heller på for lav varme og øk veldig svakt etterhvert. Om blandingen blir for varm slik at den koker, ender du bare opp med eggeklumper i blandingen og dermed et skrinlagt isprosjekt, noe som ville være ytterst kjedelig. Pass derfor godt på. 
6. Når blandingen har tyknet litt, plasser du en sil/sikt over en bolle, og heller isrøren over slik at eventuelle "rester" blir liggende igjen. Fjern sikten, og rør inn blåbærmosen med en visp til du har en jevn blanding. 
7. Hvis du har iskmaskin: la blandingen avkjøles og hell det så over i ismaskinen. Har du ikke ismaskin setter du bare den avkjølte isblandingen i fryseren, og rører godt i isen ca. hver halvtime frem til den er så godt som innfrosset. Dess oftere du rører, dess mere kremete og "soft" (og bedre!) konsistens får du. 

Ps! Når du serverer isen må du gjerne drysse over litt ekstra blåbær, og om du har kan du raspe litt limeskall på toppen. Lime tar nemlig isen til nye høyder! 


1. Use a blender or a mixer to mash and smoothen the blueberries. Set aside.
2. Split the vanilla pod in half and scrape out the seeds. Pour the milk, cream, seeds from the vanilla bean including the vanilla bean and approx. half of the sugar in a saucepan and heat gently on medium heat until it becomes hot. Do not boil it. Set aside.
3. In a bowl beat the egg yolks and remaining sugar for a few minutes until fluffy and light. 
4. Pour about. one-third of the hot milk mixture into egg mixture and stir well with a hand whisk. Continue with the second batch, whisk in. Add the third and remaining part of the milk and stir well. Once everything is mixed together pour it back into the pan. Remove the vanilla bean.
5. Now put the saucepan back, on low heat, be careful to not overheat it, but keep stirring slowly and do not boil. The mixture should hold about 70 degrees C/ 158 F (the safest way to go is by using a thermometer if you have) and continue to stir until the mixture thickens a littlebit. If you don't have a thermometer, start on low heat and slowly increase the temperature (but not much) over time. If the mixture becomes too hot and ends up boiling there is no way back, and you'll just end up with some egg-lumpy mixture and no ice cream, which probably would be extremely boring. So be careful.
6. Once the mixture has thickened a littlebit, remove the pan from the heat. Place a strainer/sieve over a bowl, and pour the mixture over the strainer and into the bowl. Remove the sieve/strainer and stir in the blueberry puree with a whisk until you have a smooth mixture. 
7. Leave the mixture to cool completely. Then pour the mixture into your ice cream-maker if you have one, and follow the directions. If not, place the ice cream mix in the freezer, stirring occasionally every half hour until it starts to harden and look ice-creamy. The more often you stir the more creamy and "soft" (and better!) ice-cream you'll get. 

Ps! When serve, sprinkle with a little extra fresh blueberries on top. And if you have some, just for that extra finishing touch, grate with some fresh lime zest on top. Makes it even better.




3 kommentarer:

  1. Your blueberry ice cream looks wonderful and your photography is gorgeous!

    SvarSlett
  2. Love the color...I am sure it will taste superb too!

    SvarSlett
  3. Thank you so much Tessa!!

    MyFudo: I must admit I love it too. A little squeeze of lime to get that pink finishing touch ;)

    SvarSlett