onsdag 16. mai 2012

glutenfrie papayacupcakes med jordbærkrem

Det er vel lov til å prøve å kickstarte sommeren med noen freshe sommerlige cupcakes?
How about kick starting summer with a couple of good fruity cupcakes?


Den glutenfrie melmiksen kan byttes i samme mengde hvetemel dersom du ikke har behov for å lage oppskriften glutenfri.

Glutenfrie cupcakes med papaya
ca. 10 stk  (eller ca. 5-6 stk store amerikanske)
2 egg, helst romtempererte
125 g romtemperert smør
120 g sukker
175 g semper fin melmiks
80 g banan, most (ca. en halv banan, medium størrelse)
100 g papaya, most
60 g creme fraiche (ca. 3 toppede ss)
1 og 1/2 ts vaniljesukker, litt vaniljepulver eller vaniljeekstrakt
1/2 ts natron
1/2 ts bakepulver

If you do not need to make the recipe gluten-free, just substitute the gluten-free flour mix with the the same amount of wheat flour.

Gluten-free papaya cupcakes
makes about 10 (or approx. 5-6 large ones)
2 eggs, preferably at room temperature
125 g butter, room temperature
120 g sugar
175 g gluten-free fine all purpose flour
80 g banana, mashed (about half a banana, medium size)
100 g of papaya, mashed
60 g creme fraiche or sour cream (about 3 heaped tablespoons)
1 and 1/2 tsp vanilla sugar, a little vanilla powder or vanilla extract
1/2 tsp baking soda
1/2 tsp baking powder

1. Bland melblanding, natron og bakepulver godt sammen i en skål eller bolle.
2. Bruk en gaffel og mos bananen raskt, det samme med papayaen. Det vil komme en del væske ut når du moser papayaen, men bare hell av det mest overflødige. Frukten behøver ikke være fullstendig finmost. Med andre ord; det gjør ingenting om det er noen sjarmerende småklumper her og der. 
3. Miks smør og sukker godt så det blir hvitt og luftig. Rundt 4 minutter.
4. Tilsett ett egg om gangen, og miks godt mellom hvert egg før du tilsetter det neste.
5. Miks raskt inn den moste bananen og papayaen. Følg på med creme fraichen, og miks videre til det såvidt er blandet.
6. Sett mikseren til side og bruk en slikkepott eller tresleiv når du rører inn melet. Du kan gjerne røre det inn i tre-fire omganger. Litt og litt om gangen. Ikke rør alt for mye, men vend det inn med store bevegelser til det er blandet.
7. Stek på 190 C i ca. 12-14 minutter for vanlige muffins, og ca. 18 minutter om du bruker store amerikanske former. Sjekk med en bakenål om de er ferdige. Avkjøl muffinsene på rist. 

1. Preheat your oven to 190 C / F 374.
2. In a bowl mix together the flour, baking soda and baking powder. Set aside.
3. Mash the banana quickly, using a fork, and continue mashing bits of papaya the same way. Pour off the liquid if the papaya mash is too "wet".
4. Mix butter and sugar well until white and fluffy. About 4 minutes will do. 
5. With the mixer on medium spees, add one egg at a time, mixing well between each egg before adding the next one. Scrape down the sides of the bowl as needed.
6. Add the mashed banana and papaya. Continue with creme fraiche/sour cream and mix until combined. Do not overbeat.
7. In three-four batches sift in the flour mix. Use a spatula or a wooden spoon. Fold in the flour and try to keep the fluffyness of the batter. 
8. Bake the cupcakes for approx. 12-14 minutes for regular size, and approx. 18 minutes if you make large ones. Bake until a toothpick comes out clean. Remove from oven and place on a wire rack to cool completely.  



Jordbærkrem
200 g creme fraiche 
160-170 g jordbær
1 ts gelatinpulver eller 1 gelatinplate
2-3 ss melis

8. Stivpisk creme fraichen sammen med melis, ca. 5-6 minutter. 
9. Bland gelatinpulveret med 2 ss vann per ts, rør det ut i en liten kopp og sett til side. Bruker du gelatinplate legger du den i bløt.
10. Kjør jordbærene glatt med en stavmikser eller hurtigmikser og ha det i en liten kasserolle. Varm bærene forsiktig opp på medium varme. Når bærmosen er god og varm, tar du den av platen og putter gelatinen i. Rør godt ut med en visp. 
11.Vend litt og litt av jordbærblandingen inn i creme fraichen til alt er godt blandet. Sett kremen til kjøling i et par timer. Du kan evt. putte den en liten stund i fryseren, så den får et lite puff slik at det går litt raskere å få den stiv. Når den nærmer seg stivere konsistens er det bare å toppe småkakene.Pynt med en god klatt, og masse friske bær! 
Oppskriften er også mitt bidrag til denne "Månadens søtsak" hos den fine bloggen Söta Saker.

Strawberry Cream topping
200 g creme fraiche  
160-170 g strawberries 
1 teaspoon gelatine  
2-3 tablespoons powdered sugar 

9. Whip the creme fraiche with the sugar, about 5 minutes.
10. In s small cup combine the gelatin powder with 2 tablespoons of water, stir well and set aside. 
11. Mash strawberries smooth with a blender or mixer and place in a small saucepan, medium heat. When the berries remove from the heat and stir the gelatine with a whisk until combined.  
12. In three batches, use a little bit of strawberry mixture and fold it into the creme fraiche. Continue til everything is well combined. Place in the refridgerator for a couple of hours. If you need the cram right away, just put it for a shorter time in the freezer until it starts to harden a littlebit. Garnish with some fresh fruit and lots of fresh berries!  

This recipe is also my contribution to "Sweets of the month" by the cutest blog Söta saker/Sweet things.





1 kommentar: