mandag 28. mai 2012

glutenfri sjokoladekake med kremostglasur og salte pistasjnøtter

En sjokoladekake-søndag slår aldri feil! 
De salte pistasjnøttene på toppen gir en hærlig kontrast og 
passer perfekt til den ellers så søte myke kaka.

Chocolate cake on a Sunday evening never fails! With some salty pistachios on 
top you'll have a perfect match for this sweet moisty cake.


 Glutenfri sjokoladekake med kulturmelk
70 g smør, romtemperert
170 g sukker, brunt om du har
2 egg
50 g kakao
115 g toro lys melblanding
1 toppet ts bakepulver
1 toppet ts natron
2 ts vaniljesukker eller 1 ts vaniljeekstrakt
1/3 ts salt
ca. 2 dl kulturmelk (210 g)

Gluten-free buttermilk chocolate cake
70 g butter, softened
170 g sugar, preferably brown 
2 eggs
50 g cocoa powder
115 g gluten-free all purpose fine flour mix
1 heaped tsp baking powder
1 heaped tsp baking soda
2 tsp vanilla sugar or 1 tsp vanilla extract
1/3 tsp salt
about. 210 ml buttermilk (210 grams)


1. Finn frem en rundform/springform på ca. 20 cm i diameter, og smør den godt. 
Sett ovnen på 175 C.
2. Bland sammen kakao, melblanding, bakepulver, natron, vaniljesukker (bruker du vaniljeekstrakt tilsetter du det helt til slutt) og salt i en bolle. Sett til side.
3. Miks romtemperert smør og sukker i et par-tre minutter til det blir passe luftig, glatt og kremete.
4. Tilsett det ene egget, og miks godt før du tilsetter det andre. Miks godt etter hvert egg.
5. Samtidig som mikseren går, hiver du i litt av melblandingen. Når melet er innblandet, hiver du i litt av kulturmelken. Fortsett med å vekselvis blande inn melblanding og kulturmelk, og miks et lite halvminutt til (sammen med vaniljeekstrakt om du velger å bruke det) etter at alt er tilsatt så det blir ordentlig godt blandet. 
6. Hell røra i den smurte formen, og sett i ovnen på midterste rille. Steketiden kan variere litt, men normalt sett er kaka klar etter 30-35 minutter. Sjekk med bakenål etter en halvtimes tid. Avkjøl bakverket på rist. 
I mellomtiden; gjør deg klar for å lage kremostglasuren.

1. Preheat oven to 175 C/ 350 F and grease the bottom of a 8-inch round cake pan.
2. Mix together cocoa, flour, baking powder, baking soda, vanilla (if using vanilla extract, add this later on) and salt in a bowl. Set aside.
3. Mix softened butter and sugar in a couple of minutes until it becomes fluffy looking, smooth and creamy.
4. Add one egg and mix well before adding the next. Mix well after each addition.
5. While the mixer still running, throw in some of the flour. When flour is mixed in, add one third of the buttermilk. Continue to alternately mix in flour and buttermilk in a total of five additions. Continue to mix for about half a minute (and if using: add the vanilla extract) after everything is added to make sure everything is well mixed.
6. Pour the batter into the greased cake pan and bake for about 30-35 minutes, or until a toothpick in the center comes out clean. Cool the cake on a wire rack. 
In the meantime; get ready to make the cream cheese-frosting.



Sjokoladeglasur med kremost
hentet fra Passion 4 baking
100 g mørk sjokolade
200 g kremost eller philadelphia
150-200 g melis
2 dl fløte
ca. 50-100 g saltede pistasjnøtter, grovhakket
revet hvit sjokolade om du ønsker


Chocolate cream cheese frosting
adapted from Passion 4 baking
100 g dark chocolate
200 g cream cheese or philadelphia
150-200 g icing sugar
200 ml double cream
about. 50-100 g salted pistachios, coarsely chopped
grated white chocolate to taste



7. Grovhakk pistasjnøttene. 
8. Smelt sjokoladen over vannbad eller forsiktig i mikroen. 
9. Tilsett de andre ingrediensene og rør det glatt. Hvor mye melis du ønsker å tilsette må du se selv, men jeg synes definitivt at 150 g er nok. Smak til. Du må gjerne bruke en mikser, så er det litt lettere å få blandingen ordentlig jevn. Glasuren blir sånn passe flytende med det samme, (jeg kunne selvsagt ikke la være, og måtte bare helle glasuren over kaken og kaste meg over hærligheten umiddelbart) men om du ønsker en litt fastere og stivere variant enn du ser på bildene her, kan du gjerne sette den bittelitt i fryseren eller en liten stund i kjøleskapet så den får tyknet litt. Uansett hva du velger blir det et meget velsmakende utfall.
10. Pistasjnøttene kan du gjerne røre inn i glasuren, men jeg toppet med disse ettersom jeg synes det blir mere dekorativt. Om du vil må du i tillegg gjerne rive over en god mengde med hvit sjokolade i tillegg. Det smaker godt, og ser flott ut.
Nytes umiddelbart!

7. Roughly chop the pistachio nuts.
8. Melt the dark chocolate over some hot water stirring continously 
-or carefully melt it in the microwave.
9. Add the remaining ingredients and stir until smooth. The amount of icing sugar to add depends on your taste. Speaking for myself, I definitely think that 150 g is enough. Taste as you go along. You're more than welcome to use an electric mixer; an easier way to get the mixture evenly smooth. The icing will be quite "thin" at first, (if you don't want to pour it over the cake and dive into it immediately like me), and have littlebit firmer version than the one you can see in the pictures, please feel free to put it in the freezer or the refrigerator to firm up a bit for a little while. Either way you choose, the result will be something really good-tasting.
10. Whatever you desire, stir the pistachio nuts directly into the frosting, or like I did: sprinkle it on top for a more picture perfect look. If you feel like it, add a fairly large amount of grated white chocolate on top as well. It tastes good, and looks delicious.
Enjoy immediately!



3 kommentarer:

  1. Du, denne herlegheita her, korleis held den seg? Hugsar du?

    SvarSlett
  2. Nydelig kake!
    takk for oppskrifta:)

    mvh Hanne.

    SvarSlett